Rahan takii?

Alkaa olla 26 päivää Afrikan mantereella takana ja huomaa, että mitä enemmän kirjoittaa, sitä hankalammaksi se tulee. Arkipäivät tuntuvat menevän jo niin samalla kaavalla, ettei niistä saa kirjoitettua mitään älyttömän mielenkiintoista ja ihmeellistä. Ennemminkin kipuilemme oppilaskadon kanssa, kuin hypimme englannin opiskelun tuomasta riemusta. Itse pidän vielä molemmat oppituntini, mutta valitettavasti Philippen iltapäivätunnit jouduttiin lakkauttamaan vähäisen osallistujamäärän takia. Itsekään en lähtisi hirveästi oppilasmäärääni kehumaan, mutta parempi on panostaa laatuun kuin määrään. Opetan mieluummin muutamaa innostunutta oppilasta, kuin kymmeniä, jotka keskittyvät johonkin muuhun kuin oppimiseen. (Huom! Philippen tunneille ei parhaillaan ilmestynyt yhtään oppilasta.)

 

Nautin suuresti opettamisesta ja siitä, kun saan huomata oppilaideni kehittyvän. On ilo seurata heidän oivalluksiaan ja oppimisen riemua. Toivon todella olevani tarpeeksi hyvä opettaja näille nuorille ja vanhoille aloittelijoille. Siitä huolimatta en usko englannin opetuksen olevan kutsumusammattini, vaikka jonkin sortin opettajaksi haluaisinkin.

 

Viikonloppunakaan emme tehneet juuri mitään ihmeellistä. Tosin olisi ollut mahdollista vierailla afrikkalaisissa häissä. Mutta kun ahdistuu jo alle sadan ihmisen kokoontuessa yhteen, ei voi kuvitellakaan menevänsä juhliin, joissa paikalla on ainakin 300 ihmistä. Afrikkalaisiksi häiksi tosin tuo 300 ihmistä ei ole vielä mitään, koska häät ovat isot vasta, kun paikalla on 600 ihmistä. Häiden sijaan sain viettää lauantain rauhassa leväten ja itseäni hieman kirjallisuudella sivistäen. Haikeaksi olon tosin vetää jopa kahdet jäähyväiset  samana päivänä, mutta toivon kuitenkin, etteivät ne olleet lopullisia ja saamme nauttia toistemme seurasta vielä tulevaisuudessa.

 

Sunnuntaina suuntasimme Philippen kanssa Dar Es Salaamin rannoille. Matkustettuamme ensin kaksi tuntia pääsemme vihdoin nauttimaan rannan antimista. Vesi on suorastaan kuumaa näillä leveyksillä, eikä siinä lilluminen juurikaan oloa virkistänyt. Oli kuitenkin mukava hetkeksi vaihtaa maisemia, jonka jälkeen on hyvä jatkaa uuteen viikkoon.

 

Maanantai ei koskaan tervehdi iloisesti. Aamulla arki alkaa vaikealla heräämisellä uuteen viikkoon ja lounaan valmistuksella. Jos ei muuten ole maanantai tehnyt itseään tarpeeksi kuuluvaksi, päättää se heittää yllemme ukonilman ja jatkaa jo monta päivää kestänyttä sähkökatkoa läpi koko päivän. Sunnuntai antoi turhaan elätellä toiveita, antamalla meille hetkeksi sähköä, mutta maanantai tuli ja vei senkin.

 

Oppilaidenkaan kanssa ei mennyt ihan putkeen. Aamulla uuden aikataulun noudattaminen onnistui mutkatta, sillä aloitimme tunnin myöhemmin, mutta iltapäivällä ei niinkään, sillä tarkoitus oli aloittaa tuntia aikaisemmin. Tästä saan tosin syyttää vain laiskaa itseäni, joka halusi aikaisemmin pois töistä ja vähemmän aikaa itsekseen hengailuun Uvikiutan keskuksella oppituntien välissä. Huomenna on palattava taas takaisin kolmen tunnin taukoon ja otettava vaikkapa päiväunet. Samalla elättelen toiveita siitä, että joku vapaaehtoinen tulisi työskentelemään keskuksen tiloihin ja voisi pitää minulle seuraa. En myöskään pistäisi pahakseni uutta huonekaveria iltojani piristämään. Ylihuomenna pitäisi saapua joukko vapaaehtoisia, joten luottavaisin mielin mennään eteenpäin.

 

Otsikolla viittaan lähinnä tämän päivän ajatuksiini. Päivällä korvissani soi tuntien ajan pelkästään Antti Tuiskun uusi kappale “Rahan takii”. Samalla tulin ajatelleeksi omaa elämääni. Ja sain ilolla todeta, että kerrankin elämässäni en ajattele rahaa. Täällä saan tehdä asioita vain siksi, koska mun sydän sanoo niin. Saan kokea, nähdä ja tuntea. Kaikesta tästä saan niin paljon enemmän, ettei sitä voi rahassa mitata. Vaikka jokainen päivä ei ehkä niin kauheasti aina innostakaan, en silti vaihtaisi seikkailuani mihinkään muuhun, koska tätä mä en tee rahan takii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s