Speaking english

8.2.2017

 

Aamu alkaa lounaan valmistuksella. Päätän keittää itselleni perunoita, joiden sekaan Mama lisää kaikenlaisia kasviksia. Vaikka tarkoitus oli itse valmistaa ateria, tunnen olevani vain tiellä Maman hääriessä ympärilläni. Valmista kuitenkin tulee ja on aika lähteä UVIKIUTAN keskusta kohti. Matka sinne kestää puolisen tuntia, jonka aikana kävelemme ensin pari kilometriä tienvarteen, josta otamme Daladalan eli paikallisen bussin keskukselle.

 

Oppitunneilla käymme läpi muunmuassa, miten ilmaista aikaa englanniksi. Opettelemme myös olla ja omistaa (be and have) verbien taipumista persoonan mukaan, jolloin oppilaat aivan innostuvat keksimään esimerkkejä siitä, mitä he olevat ja mitä he omistavat.

 

Oppituntien jälkeen palaamme ensimmäistä kertaa kahdestaan Philippen kanssa takaisin Eco-villageen. Daladala kyydin kanssa ei ilmene ongelmia, mutta lähtiessämme suunnistamaan Magolen kylän kaduille, tajuamme pian olevamme väärässä paikassa. Onneksi kuitenkin tajusimme hyvin nopeasti väärän käännöksen jälkeen menneemme väärään suuntaan, joten ei ole myöhäistä korjata virhettä. Sen jälkeen löydämme kuin löydämmekin oikean reitin takaisin kotiin.

 

Illalla on vuorossa monikulttuurinen ruokailta, johon en tosin valmistanut mitään ruokaa. En vain yksinkertaisesti tiedä, miten valmistaa pohjoisia ruokia näin etelässä. Käytössäni ei monien raaka-aineiden lisäksi ole edes uunia, jossa voisi perinteisiä suomalaisia laatikoita valmistaa. Onneksi kuitenkin osa vapaaehtoisista ja host-perheistä on valmistanut jotain ruokaa ja saamme syödä itsemme kylläisiksi. Illallisen jälkeen on hyvä lähteä lataamaan akkuja seuraavaa päivää varten.

 

9.2.2017

 

Tämäkin aamu alkaa lounaan valmistuksella. Tällä kertaa on vuorossa spagettia ja papuja. Minulla ei tosin ole mitään hajua, mitä tehdä pannulla makaaville pavuille, joten päätän vain hämmentää soppaa kunes Mama ilmoittaa niiden olevan valmiita. Nyt onneksi tiedän, kuinka kyseessä olevia papuja tulee valmistaa, joten osaan valmistautua seuraavaa kertaa varten.

 

Tänään on vasta toinen kerta kun kuljemme reittä Mbandeen kahdestaan. Eilen tosin kuljimme sen toiseen suuntaan, joten tähän suuntaan emme ole vielä ilman “opasta” kulkeneet. Löydämme kuitenkin ongelmitta tien, jonka varrelta voimme hypätä Daladalan kyytiin. Osaamme jopa jäädä pois oikealla pysäkillä ja olemme kerrankin ajoissa ennen yhdeksää paikan päällä.

 

Tänään oppitunneilla on vuorossa paljon uusia verbejä. Opettelemme kuinka taivuttaa niitä persoonan mukaan. Tämän jälkeen oppilaat ovat vapaita keksimään itse esimerkkejä, kuten I know how to speak english tai I make furnitures. Lisäksi opettelemme hieman perhesanoja ja kuinka ääntää niitä. Oppituntien välissä oli onneksi tarpeeksi aikaa suunnitella huomisen ja maanantain oppitunnit valmiiksi, niin ei tarvitse illalla tai viikonloppuna siihen vaivautua. Viikonloppumme tosin alkaa hieman etuajassa sillä lähdemme huomenna perjantaina kahdentoista jälkeen kohti satamaa, josta lähdemme kello 16 lautalla Sansibarille.

 

Matkalla kotiin ostan itselleni pesupulveria, sillä olen päättänyt pestä tänään pyykkiä ja niinhän minä muuten pesen. Pyykkiä täällä pestään käsin ämpärissä, joten omasta pesutuloksestani en todellakaan ole vielä varma. Voin vain toivoa, että puhdasta tuli. Sen näkee aamulla, kunhan pyykit ovat kuivuneet. Suurempia tahroja ei vaatteissa onneksi ollut, joka helpotti kummasti niiden pesemistä. Pyykin pesun jälkeen alan ladata kuvia koneelle ja sitä eteenpäin internetin salaiseen maailmaan, eli teidän nähtäville blogiini. Kuvien lataamiseen saattaa kulua tovikin, joten ehdin syödä illallisen ennen, kuin oikeasti edes aloitin kirjoittamaan tätä postausta. Kuvat olivat onneksi lautauneet mutkatta illallisen aikana, joten jäljellä oli vain kuvatekstien lisäys. Nyt on aika alkaa pakata Sansibarin reissua varten ja värjäillä pois vihreitä hiuksiani… Ei vaan eivät ne nyt ihan vihreät ole, vähän vain vihertävät. Sen siitä saa, kun värjää violetin hiuksen vaaleaksi.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s